Historie | Sinds 1978

Het bedrijf is opgericht in 1978 onder de naam "Zwart Geluidstechniek" met als vestigingsplaats Roden. De werkzaamheden werden vanuit een particulier huis ondernomen en bestonden toen hoofdzakelijk uit verhuur en verkoop van geluidsinstallaties voor het bedrijfsleven en reparaties aan electronishe apparatuur. Later kwam daar ook cameratechniek bij (bewakingscamera's).
Een opvallende reclame slogan was toen: "WORDT OOK ZWARTKIJKER".

In 1980 werd gestart met de eerste facilitaire diensten op basis van het U-MATIC systeem, maar het bedrijf ontplooide zich pas goed in 1983. In dit jaar werd de eerste (toen hoog gekwalificeerde) "BVU" montage set aangeschaft. Hiermee werden "In House"commercials voor ondermeer De Boer Supermarkten (toen nog Fred v/d Werf) geproduceerd. Het gaf tevens toegang tot de landelijke omroepen. In die periode startten ok de werkzaamheden voor het NOS Journaal in de vorm van een soort uitvalsbasis.
Voor de studio opnamen moest nog worden uitgeweken naar studio's in de regio Hilversum. De eigen studio kwam in 1984. Nu konden kleine presentaties en z.g. "packshots" in eigen beheer worden opgenomen.

Omdat steeds werd gestreefd naar de hoogst nogelijke kwaliteit, werd in 1985 de 1 Inch AMPEX C-Format montagerecorder aangeschaft. Tevens werd daar een 1 Inch 24 sporen audiomachine aan gekoppeld. Zo werd de positie in omroepland verstevigd.

Om de B2B markt te bedienen, werd een speciale flightcase met een monitor en een kleine videospeler ontwikkeld. De "vertegenwoordiger" kon zo met een door Zwart-AV geproduceerde video naar zijn of haar relaties, om een product of dienst aan te bieden.

Door de toenemende activiteiten in steeds meer audiovisuele werkzaamheden, werd een naamsverandering noodzakelijk en "Zwart Geluidstechniek" werd zo "Zwart Audiovisual". Deze naam stond daarmee veel meer in relatie met de "Core Business".

De huisvesting in Roden raakte lanzamerhand overvol en er moest worden gezocht naar een ruimere locatie. Deze werd gevonden in de huidige vestiging in Lieveren. Na een grondige verbouwing kon het pand medio 1987 in gebruik worden genomen. Er werden meerdere ruimtes ingedeeld voor montagewerkzaamheden, er kwam een ruim opgezette studio en een magazijn voor opslag van apparatuur voor de verhuur. De opdrachten kwamen steeds meer en vaker van de landelijke omroepen. Eén van de bekendste programma's was "BLIK op de WEG", maar ook andere programma's vonden hun afzet in Hilversum.

Zwart-AV is altijd een innoverend bedrijf geweest. Zo werd in 1991 gekozen voor de productie van het door Philips ontwikkelde CD-i systeem. Het heeft echter werldwijd nooit een groot succes gekend, maar was bij Zwart wel aanleiding tot verdere activiteiten in de interactieve media. Zo werd al snel ingezet op de interactieve CD-ROM... en met succes.

1992 was het jaar van de eerste stappen in het digitale domein. Er werd een SONY D2 editing machine aangeschaft. Dit was een volledig digitale machine, die naadloos in de bestaande analoge infrastructuur kon worden igezet. Bijzonderheid was de mogelijkheid van z.g. muli-layering; ook wel "READ before WRITE" genoemd. Hierdoor konden bijzondere commercials en TV leaders worden geproduceerd.

In 1995 werd veel geïnvesteerd in de nieuwste technieken; het digitale domein. Er werd ingezet op de allerhoogste kwaliteit en Zwart-AV was daarmee zelfs met de aanschaf van het Digitale Betacam systeem "voor" op Hilversum. Met de volledig digitale transparante infrastructuur werd ingezet op absolute kwaliteit (SDI techniek). Dit systeem is heden ten dage nog helemaal up to date en wordt breed ingezet voor alle toepassingen van audiovisuele media.

Nog geen jaar later werd als één van de eerste audiovisuele bedrijven geïnvesteerd in de nieuwste technologie: de DVD. Ook daar werd gekozen voor de meest geavanceerde hard- en software (Spruce). Ook de z.g. non-lineaire montage sets namen langzamerhand hun intrede (montage op de computer). Deze ontwikkeling heeft zich bij Zwart-AV echter wat langzamer ontwikkeld vanwege de nog niet acceptabele beeldkwaliteit. Pas in het jaar 2000 was het gewenste niveau bereikt.

De laatste jaren zien we weer een verandering in de activiteiten. Het is nu een veel breder dienstenpakket geworden en niet meer alleen omroep-gericht. Dit komt mede door de snelle ontwikkelingen van het internet. Ook hier worden steeds meer diensten aangeboden en dankzij steeds grotere "bandbreedtes" is video niet meer op het www weg te denken.

Zwart-AV zoekt echter altijd weer de grenzen van het mogelijke en dat zal altijd wel zo blijven. Zeker met de nieuwe investeringen in HDTV technieken zijn we weer helemaal klaar voor de toekomst.

 

 

 

Zwart-AV | In 2008 - 30 jaar jong

 

roden_av_industrie
AV-Magazine 1986

 

historie_zwart-av_1

Het begin in 1978

 

narrowcasting_oudrant4.jpg
Supermarkt-TV 1983

 

historie_zwart-av_2

"Broadcast" montage in 1983

 

studio_roden
De Studio in Roden

 

roden4
1 Inch AMPEX C-Format montagerecorder

 

zwart-av_video_flightcase
Telegraaf 1985

 

zwart-av_naar_lieveren
De verbouwing in Lieveren

 

zwart-av_editsuite_1
Nieuwsbad v/h Noorden 1987

 

opening_zwart-av_lieveren

De nieuwe studio in Lieveren in 1987

 

digitale_edit_suite

Edit-suite 1 in Lieveren in 2007